Egy kis bevezetés

A játékosítás egy tanulható, bármilyen folyamatba beépíthető, fantasztikus eszköz, aminek segítségével igazi élményt varázsolhatsz ügyfeleid számára! 8 olyan mély motivációt különböztetünk meg, melyek alapvetően irányítják az emberek cselekedeteit. Ha ezekre építesz, a vállalkozásod csodákra lesz képes! 

Itt írtunk bővebben a 8 mély motivációról: Gamification

Az Apple Inc. egyike azon ritka cégeknek, amelyek valóban megértik az Értelem és Magasztos cél mély motivációját, és sikeresen sugallják ezt a fogyasztóknak, anélkül, hogy a felhasználó irányítaná, nyílt platform lenne vagy jótékonyságra sarkallna.

Mindig vannak olyan barátaim, akik izgatottan mondják nekem: “Elmentem, hogy megvegyem a következő iPhone-t.” Mire én: “De még azt sem tudod, mi van az új iPhone-ban! Mi van, ha szar? “A barátaim általában ezt válaszolják:” Nem érdekel. Meg fogom vásárolni a következő iPhone-t. “

Nem furcsa jelenség ez egy olyan világban, ahol a fogyasztók el vannak kényeztetve számos alternatívával, amelyek ugyanazokat, vagy még jobb lehetőségeket nyújtjanak, mint az iPhone, de a költségek töredékéért?

Miért olyan őrültek az emberek, ha Apple termékekről van szó?

Azt látjuk itt, hogy akik “Iphone Ember” -ként azonosulnak, azoknak meg kell tenniük, amit az “Iphone Ember” csinál, ami persze az, hogy megvásárolja a legújabb Apple termékeket.

Ez az oka annak is, hogy rendszeresen láthatod “Apple Sznobok” hordáit, akik olyan megjegyzéseket tesznek, mint például: “Ó, nekem ilyen problémám sosem volt, mert Mac-em van.” “Hm, nos, ez az, amit kapsz, amiért nem használsz iPhone-t.”

Én magam is bűnös vagyok (büszkén!). Amikor azzal az érveléssel szembesülök, hogy sok Android telefon rendelkezik jobb specifikációkkal és alacsonyabb árakkal, mint az iPhone, a válaszom általában “Nos, nem tudok a specifikációkról, de tudom, hogy ha Androidot használok, szomorú vagyok; de amikor iPhone-t használok, boldog vagyok. Talán ez megér valamit.

Tehát a több milliárd dolláros kérdés: hogyan csinálja az Apple?

Amellett, hogy egy kifinomult termék, ami a design részleteire fókuszál, az Apple egyike azon kevés elektronikai cégeknek, amelyek valóban megpróbálnak magasabb jelentést társítani termékeikhez.

Vizsgáljuk meg a történelem két legsikeresebb Apple reklámját.

Az első Macintosh reklám 1984-ben

Az első olyan Apple-reklám, amely nagy hírnévre és sikerre jutott, az “1984” című reklám volt, amelyet az 1984-es Super Bowl alatt sugároztak a CBS-en.

Ez George Orwell 1948-ban megjelent “1984” című népszerű regényére épül, amely egy futurisztikus utópisztikus világról szól, amelyben a központi kormányzat kontrollálja és agy-mosottá teszi az egységes társadalmat.

A hirdetés egy ördögi fekete-fehér társadalmat mutat, ahol monoton rend és teljes ellenőrzés van, a reklámban egy nagy képernyőn a “nagy testvér” egy lenyűgözött és agy-mosott közönséghez beszél. Aztán egy színes nő fut ki a közönségből és egy kalapácsot dob a nagy képernyőre azt teljesen széttörve.

Aztán egy mély férfi hang azt mondja: “Január 24-én az Apple Computer bemutatja a Macintosh-ot. És meg fogjátok látni, hogy miért nem lesz olyan 1984, mint „1984”.

Ezzel a reklámmal az Apple megnyugtatja a nézőket, hogy a világot nem a Big Brother “IBM” irányítja, hanem az Apple számítógépei fogják felszabadítani.

Annak ellenére, hogy az Apple igazgatótanácsa nem igazán fogadta el ezt a reklámot, és majdnem a kukába lett dobva, amikor végre megjelent, a történelem egyik legsikeresebb reklámja lett.

Ted Friedman Electric Dreams: Computers in American Culture (Elektromos Álmok: Számítógépek az amerikai kultúrában) című könyvében arról beszélt, hogy mennyire erőteljes volt ez a reklám:

A Super Bowl nézőit a megdöbbentő hirdetés elárasztotta. A hirdetés több millió dolláros értékű ingyenes nyilvánosságot kapott, hiszen a hírműsorok aznap éjjel megismételték. A reklámiparban sokan máris mestermunkának nevezték. A Reklám korszak az évtized reklámjának nevezte el, és továbbra is minden idők legbefolyásosabb reklámjai közé tartozik.

Ezt követően az Apple belső csapata kiszámította, hogy mennyi ingyenes adásidőt kapott a reklámnak köszönhetően és 150 millió dolláros értékű adásidőt kaptak.

Három hónap alatt, amíg a reklámot játszották az Apple 155 millió dolláros értékű Macintosh-t adott el, mint a forradalmian új számítógépes cég.

Gondolkodj másként!

A második rendkívül sikeres marketingkampány az Apple-től, amely rezonálta az embereket, a “Gondolkodj másként” kampány.

A “Gondolkodj másként” egy olyan reklám, amely 1998-ban futott, nem sokkal azután, hogy az Apple alapítója, Steve Jobs visszatért az Apple igazgatótanácsába 1996 végén.

Abban az időben az Apple egy küszködő cég volt, és egy haldokló márka. Steve Jobs nem csak levágta az Apple termékek számát több mint 350-ről 10-re, tudta, hogy újra fel kell találnia az Apple márkát.

És így az Apple kiadta a Gondolkodj másként hirdetését, megtisztelve társadalmunk újítóit és álmodozóit: “Itt vagyunk az őrülteknek. Azoknak, akik kilógnak a sorból. A lázadóknak. A bajkeverőknek… Míg néhányan őrültnek látják őket, mi zseniket látunk. Mert akik elég őrültek ahhoz, hogy azt gondolják megváltoztathatják a világot, azok lesznek, akik ezt meg is teszik. “

Ez a reklámsorozat óriási sikert aratott. Több tucat értékes hirdetési díjat nyert, és az Apple márkáját ismét menővé tette. Tökéletesen véghez vitte az Apple átalakítását egy évtized alatt haldokló cégből szó szerint a világ legértékesebb vállalatává.

Észrevettél valami különlegeset és érdekeset ezekben a hirdetésekben?

Ezek közül egyik sem említi a számítógépeket vagy az elektronikát. Nem beszélnek a specifikációkról, a RAM-ról, színes képernyőről vagy a számítógépekről. Nem is lehetsz biztos abban, hogy mit adnak el, ha nem ismered a vállalatot.

Egy elképzelést adtak el.

Amikor az emberek olyan állítást kapcsolnak össze a márkával, mint “Az Apple számítógépek miatt, 1984 nem lesz olyan, mint a „1984”, sokan elkezdtek gondolkodni “Wow! Ez elképesztő! Nem tudom, mit csinálnak, de szeretnék a részese lenni!

Hogy lehetsz a részese? Ha megvásárolod a Macintosh számítógépet.

Hasonlóképpen, amikor az emberek meghallják a mélységes bölcs hangot, hogy “Akik eléggé őrültek ahhoz, hogy azt gondolják, hogy megváltoztathatják a világot, azok lesznek, akik ezt meg is teszik”, inspirálódnak és gondolkodnak: “Igen! Én elrejtettem az igazi szenvedélyeimet, hogy megfeleljenek a középszerű társadalomnak. Szeretnék én lenni az őrült, aki megváltoztatja a világot! “És természetesen másként gondolkodni és a világot megváltoztatni úgy lehet, hogy megvásárolunk egy iPodot, és 1000 zeneszámot rárakunk.

Látod az Értelem és Magasztos cél erejét? Amíg minden más cég csodálatos számítógépeit adja el, az Apple olyan elképzeléseket ad el, amelyekben megéri hinni.

Érdekes, hogy amikor az Apple tervezte a Gondolkodj másként kampányokat, az első szabály az volt, hogy a reklámokban nem mutatnak be semmilyen terméket. Ez annyira ellentmondásos, mégis annyira emberközpontú.

Mindaddig, amíg az Apple továbbra is arra törekszik, hogy az emberek azt gondolják, hogy ez egy olyan vízió, amelyben érdemes hinni, ügyfeleik továbbra is “Iphone emberek” lesznek és Apple-termékeket fognak vásárolni. De ha egy nap az Apple valami butaságot csinál és megtöri a bizalmat abban, hogy egy olyan látomás adjon, amelyben érdemes hinni, az emberek meg fogják állítani ezt az őrületet, és újra a specifikációkat fogják nézni.

Forrás: Yu-kai.chou.com

Vegyél részt Közép-Európa legnagyobb játékosítás workshopján, amit személyesen a világ top 100 gamification szakértőinek egyike, Yu-kai Chou tart majd! További részletek:

 

Gamification Workshop Budapest

A kedvezményes előregisztráció határideje:

2018. február 28!