A “Lifestyle Gamification” annyit jelent, hogy egyszerűen úgy kezeled az életedet, mintha az egy játék lenne, és ebben a játékban te olyan hardcore játékos vagy, aki a legjobb akar lenni 🙂

A hardcore játékosok minden nap órákat töltenek azzal, hogy fejlesztik képességeiket a győzelem érdekében. Amikor éppen nem játszanak, stratégiai útmutatókat olvasnak, online fórumokat keresnek, és folyamatosan azon jár az eszük, hogyan lehetnek sikeresebbek a játékban.

A legtöbb ember egyetért abban, hogy a játékosítás filozófiája vonzó, de fogalmuk sincs, hol kell kezdeni. Ez a cikk megmagyarázza neked, hogyan kezdd el, és hogyan varázsold az egész életedet egy élvezetes és sikeres játékká! 

Egyik lépés sem túl könnyű, különösen, amikor saját magad mélyebb megértéséről van szó, de elsőre egyik játék sem egyszerű, ugye?

1. lépés: Határozd meg a játékot!

Mindenekelőtt meg kell találnod, hogy milyen játékot játszol.

Melyek az életcéljaid, mi a szenvedélyed, mit akarsz elérni? Olyan játékot játszol, ahol megpróbálsz hatást gyakorolni erre a világra azáltal, hogy használod készségeid és forrásaid? Olyan játékot játszol, amelyben a lehető legrövidebb idő alatt éred el a karriered csúcsát, megpróbálsz összegyűjteni annyi pénzt (pontot) amennyit csak lehetséges, vagy akár annyi lányt felszedni, amennyit csak tudsz?

Nagyon alaposan át kell gondolkodnod, hogy mi érdekel, és milyen eredményektől lenne az életed jelentőségteljes. Válaszd ki a játékot, amiért megéri küzdeni, és amitől minden nap végén jól érezheted magad azáltal, hogy fontos dolgokat tettél, és az aznapi játékot magas pontszámmal nyerted meg.

2. lépés: Határozd meg a szereped a játékban a statisztikák és játékstílusok megértésével!

Miután azonosítottad a játékot, amelyet játszani akarsz, meg kell találnod, hogy milyen szerepet fogsz játszani benne, és milyen készségeid vagy erőforrásaid vannak.

Vegyük példának az én játékomat: szeretnék olyan nagy hatást gyakorolni a világra, amennyire csak lehetséges. Miután megállapítottam, hogy a végcélom “hatással lenni”, ki kell találnom, hogy mi a legjobb módja ennek.

Ekkor vizsgáld meg a “kezdő szintedet”, vagyis azt, hogy jelenleg milyen képességeid vannak. Miben vagy sokkal jobb, mint az emberek, akikkel felnőttél? Mindig gyorsabban ment a matek? Te voltál a társaságban a vezető? Kreatívabb voltál, mint társaid?

Rólam például kiderült, hogy könnyebben teremtek kreatív, mély és értelmes kapcsolatokat, gyorsan felfedezem az emberek lehetőségeit és mozgósítom őket. Emellett érzelmileg viszonylag stabil vagyok és ellenállok a nagy stressznek.

A kezdő szint felismerése valóban nagyon nehéz feladat, de önelemzéssel és rengeteg új kihíváson keresztül felfedezheted értékeidet.

Sajnálatos módon nincs olyan mérőszám, amely megmutatja a statisztikáid, így sok szörnyeteget kell megölnöd, vagy elégszer kell, hogy megüssenek ahhoz, hogy megtaláld a tényleges számokat.

Miután meghatároztad kezdeti statisztikáid, meg kell gondolnod milyen foglalkozást szeretnél.

Miután meghatároztad a kezdő szintedet, meg kell gondolnod milyen hivatást, milyen célt szeretnél az életedben.

Ne csak válassz valamit, amit az eddigi tapasztalatok szerint jól csinálsz, hanem találj valamit, amit életmódot szerűen művelve is szeretsz.

A játékokban személy szerint utálom, ha olyan varázsló vagyok, aki az idő nagy részében bujkál, akit ütnek és fut, még akkor is, ha potenciálisan nagyon erős lehetek vele.

Néha a könnyű út nem a legkielégítőbb. Amikor elgondolkodsz a céljaidról, el kell döntened, hogyan használhatod a meglévő készségeidet, hogy oly módon győzd le a játékot (a végső cél), hogy közben élvezed is azt.

Rendben, ez a lépés évekig tart, és a legtöbb ember soha nem teszi meg életközepi válsága előtt. De ez az oka annak, hogy sok fiatal nem tudja, mit csináljon, és annyi idős ember gyűlöli a munkáját – nem fektetnek időt ebbe.

A karakterek “felépítése” általában nehézkes, hacsak nincs útmutatás.

Visszatérve a saját példámhoz, úgy érzem, hogy mivel jó vagyok az emberek irányításában és kezelésében, erős egyensúlyt találok a véletlenszerű kreativitás és a szisztematikus elemzés között, és sok stressznek és bizonytalanságnak ellenállok, foglalkozásban vállalkozónak kell lennem.

Így olyan új rendszereket hozhatok létre, amelyek kreatív és interperszonális módon javítják a világot, miközben ellenállok a stressznek, amellyel a vállalkozók állandóan szembesülnek.

Rendszeralkotó tehetségem és a szenvedélyem, hogy segítsenek másoknak növekedni, tanácsadói vagy edzői specializáció felé hajtanak.

3.lépés: Legyen egy képesség növelő ütemterved!

Miután meghatároztad a játékot és a hivatásodat, itt az ideje, hogy megtervezd az utat, ami elvezet ehhez.

Ha helyesen végezted el az utolsó néhány lépést, akkor ez nem olyan kemény dió. Annak felismerése, hogy ki vagy és hová tartasz, sokkal nehezebb, mint tudni, hogyan érheted ezt el.

Mikor elképzelted, hogy a jövőben eléred a céljaidat, milyen készségekre volt szükséged?

Bármilyen készségekről is legyen szó, győződj meg arról, hogy ezekre összpontosítasz, ne becsüld alá magad!

Persze, egymástól független képességeid is lehetnek, mindaddig, amíg meglátod, hogyan működnek együtt (például a kínai-angol kétnyelvűség, a vezetés, a pénzügyek és a fenntarthatósági ismeretek jól működhetnek, ha egy fenntarthatósági cég pénzügyi vezetőjévé kívánsz válni, amely Ázsiára terjed ki).

2 pont a kardtechnikában, 2 pont a lándzsás technikában és 2 pont a fejszés technikában nem jelent erős karaktert, ha egyszerre csak egy fegyvert vihetsz.

4. lépés: Keresd meg a csapattársakat és teljesítsetek könnyű küldetéseket, hogy együtt lépjetek szintet!

Miután ismered a hivatásodat, a meglévő készségeidet és a tervezett készségeket, már csak egy dolog maradt hátra. Építs szövetséget és teljesíts kisebb küldetéseket, amelyek élményt nyújtanak neked a szint lépés érdekében.

Ahhoz, hogy jól játékosítsd az életed, jó hivatás, képességek, készségek, szövetség és küldetések kellenek. A célom, hogy életstílus-szerencsejáték-edzőként segítsek felemelkedni és a legerősebb játékosnak lenni a szerveren.

Forrás: Yukaichou.com

 

Tanulj személyesen Yu-kai Choutól áprilisban Budapesten!

A kedvezményes előregisztráció határideje:

2018. február 28!