Legyen szó szabadulós szobáról, céges vacsoráról, vagy akár egy közös kocsmázásról, cégvezetőként tedd fel magadnak a kérdést: A csapatépítés ezen formája segít hatékonyabbá tenni a cégem? Több profitot fognak termelni az alkalmazottak? Visszajön a belefektetett pénz és idő? Manapság mindenki ismer legalább egy helyet, ahol csapatépítés címszó alatt elintézik, hogy az alkalmazottak és munkatársak lazulhassanak egy kicsit, kiszabadulva a mindennapi mókuskerékből, maguk mögött hagyva a megszokott monotonitást.

Csapatépítés a barátokkal

Néha elég egy bolondos csapatépítő délután a kollégákkal, és a hétre elfelejtjük minden bajunkat

Tény, hogy a felgyülemlett feszültséget és a szürke hétköznapok egyhangúságát időnként minden csapatnak le kell ráznia magáról. A legtöbb vezető azonban beleesik abba a hibába, hogy egy ilyen típusú csapatépítővel le is tudja a csapatépítés problémáját. Sorverseny a tengerparton, sárkányhajózás a hullámok között, jenga a homokban, céges buli a naplementében… Ezek olyan csapatépítő programok, melyek elsősorban csak a tüneteket kezelik, a problémát magát nem!

Céges buli

A céges buli jó dolog, viszont a problémák okát nem szünteti meg, csak feledteti azokat

Ha

  • egy csapat tagjai között feszültség lép fel,
  • a munka egy idő után fárasztóvá válik,
  • látni az arcokon a gyötrődést és szenvedést,
  • a kollégák se motivációt, se örömöt nem látnak a feladatok elvégzésében,

akkor a fentiektől eltérő csapatépítő tréningre van szükség.

Csapatépítés: orvosság égető problémákra

A fent felsorolt dolgok tünetei valamilyen mélyen gyökerező problémának, amit ha vezetőként nem kezelsz időben, előbb vagy utóbb több területen is visszaütnek majd (alkalmazottak felmondanak, csökken a teljesítmény, elmarad a várt profit). Amikor megkeresnek minket egy cégtől, az első dolgunk megkérdezni, hogy tapasztalt-e a vezetőség bármilyen problémát. A motiváció hiányára a játékosítás a gyógyír, ha csapattagok között feszültség van, konfliktus kezeléssel fel kell oldani azt, míg ha valaki nem érzi magát megfelelőnek az aktuális munkakörében, akkor egy Belbin teszt kitöltése segíthet a bajon.

A játékosítás Ádám specialitása, ami hosszútávon sokat hozhat a cégednek

Egy dolog biztos: bármit is csinálunk, utána szükség van egy csapatépítésre, ahol a csoport tagjai elsőkézből és azonnal tesztelhetik a tanultakat, és kipróbálhatják az újdonságokat.

A csapatépítés, ami profitál is

Vezetőként nem kell szégyellni azt, ha nem önzetlenségből kerül feláldozásra a vállalkozás pénze a csapatépítés oltárán, hanem hosszútávon valamilyen profitnövekedést várunk tőle. Persze, érezze magát mindenki jól, de azon túl, hogy az irodában a lányok már bíznak egymásban, és nem akarnak ollót döfni a másik hátába, jó lenne, ha értenének például valamilyen időmenedzsment rendszer használatához is. Sok felkészülésre és előzetes kutatásra van szükség hozzá a részünkről, viszont imádunk olyan feladatokat kitalálni, amik adott munkafolyamatokat vagy technikákat foglalnak magukba. Olyan csapatépítő napokat állítunk össze, ahol a tagok nem pusztán a rég megszokott alliterációs és toronyépítő játékokat játszák, hanem direkt az adott cégre szabott feladatokat kapnak. Ezek a feladatok tartalmazzák azokat az építő elemeket, melyeket majd munka során is használniuk kell. A játékos környezetnek hála, saját akaratukból és vidáman tanulják meg őket.

Alkalmazottaid úgy is termelhetnek profitot, hogy közben jól érzik magukat. (freepik.com)

Mit jegyezz meg ebből?

A csapatépítés egy gyűjtőnév, mely olyan alkalmakat foglal magába, ahol a résztvevők

  • kiengedhetik a gőzt, szórakozhatnak egy jót
  • mélyen gyökerező problémáikra kapnak megoldást
  • új dolgokat tanulhatnak, fejlődhetnek
  • reklámozzák a céget, miközben jól érzik magukat

Ne ragadj le a megszokott csapatépítőknél, hanem konzultálj egy hozzáértő csapattal, és próbálj ki valami újat!

Forrás: Kollektiva.eu

Vegyél részt Közép-Európa legnagyobb játékosítás workshopján, amit személyesen a világ top 100 gamification szakértőinek egyike, Yu-kai Chou tart majd!

A kedvezményes előregisztráció határideje:

2018. február 28!